Seizoensgebonden groenten

Leerdoelen

video uitleg opdracht 

  • De leerling omschrijft het nut is van duurzame groenten
  • De leerling herkent groentes passend bij het seizoen
  • De leerling omschrijft op welke manier de groenten bereid kunnen worden

Duurzaam eten, kies voor groente uit het seizoen.

 

Asperges in november en blauwe bessen in januari: ingevlogen groente en fruit belasten het milieu het zwaarst. Wanneer je aardbeien eet in de zomer is dit veel minder belastend dan in winter. In de winter moet er veel energie gebruikt worden om aardbeien te telen, voor hulpmiddelen in de teelt of voor het transport uit verre landen. Daarom is het beter voor het milieu om producten te eten die passen bij het seizoen. Het hele jaar is er volop keuze om milieuvriendelijke keuzes te maken. De groente kalender helpt je om verantwoorde keuzes te maken, daarnaast zijn seizoensgebonden vaak voordeliger en dat scheelt in de portemonnee.

 

 

 PPT uitleg duurzaamheid

Groentekalender

Opdracht: Maak een overzicht van groenten uit het seizoen.

 

Om het overzicht te maken heb je heb je de groentekalender nodig of gebruik je de website  https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/groenten-in-de-hoofdrol/groente-en-fruit/.

 

Voer de opdracht uit:

Maak een overzicht met groenten uit het seizoen

  • Download het Schema Seizoensgebonden groenten
  • Beschrijf in het bovenste kader het belang van seizoensgebonden groenten
  • Voeg 6 extra rijen toe onder ieder seizoen.
  • Vul het schema aan met minimaal zes groenten per seizoen
  • Zoek een afbeelding van de groente en zet de afbeelding in de tabel  
  • Noteer op welke manier de groente bereid kan worden (gebruik hiervoor edu4all zorghotel tekstbron 2.3)

 

Als je klaar bent met de opdracht:

  • Print de opdracht uit
  • Lever de opdracht in bij de docent

Schema Seizoensgebonden groenten

Schema Seizoensgebonden Groenten
Word – 67,4 KB 318 downloads